Perşembe, Ağustos 1, 2024
Ana SayfaKültür SanatFestivalBodrum’da Akdeniz Edebiyat Günleri'ne Yıldız Yağdı

Bodrum’da Akdeniz Edebiyat Günleri’ne Yıldız Yağdı

Bodrum’da Akdeniz Edebiyat Günleri'ne Yıldız Yağdı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde düzenlenen 3. Akdeniz Edebiyat Günleri, Türkiye ve dünyadan sanat ve edebiyat dünyasının önemli isimlerini bir araya getirdi.

Etkinlikte konuşan sanatçı Zülfü Livaneli, “Kültür ve sanatın tüm dünyanın sorunlarını çözemeyeceğinin farkındayız. Ancak bir toplumun içinde olan çarkların daha kolay dönebilmesi için sanata ihtiyacımız var. Sanat, politikacılara da yardım sağlar. Karşılıklı diyaloğun oluşmasında en rahat yoldur,” dedi.

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, Livaneli Vakfı, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen III. Uluslararası Akdeniz Edebiyat Günleri, akşam saatlerinde sona erdi. 26-27 Temmuz tarihleri arasında çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği organizasyona Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Livaneli Vakfı Kurucusu Zülfü Livaneli ve daha birçok önemli isim katıldı. Sanatçı Sıla Gençoğlu, Teoman Yakupoğlu, Harun Tekin, müzikolog Henning Schmiendt, Paris Konstantinidis, Moskova Belediyesi Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi Müdiresi Aleksandra Ilina da etkinlikte yer aldı.

Etkinliğin ikinci gününde “Edebiyat ve Müzik” teması üzerine konuşmalar yapıldı. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, “Biz yerel yöneticiler, kentimizin hazinelerini korumak için var gücümüzle çalışmak zorundayız. Etkinlik ve organizasyonlarda kentimizin kültür ve sanat ayağına yakışır bir tavır almayı ilke edindik,” dedi. Ayrıca Mandalinci, Bodrum’un sanat ve edebiyatla yoğrulmasına katkı sunan herkese teşekkür etti.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, bu yıl üçüncüsü düzenlenen etkinlik hakkında, “Her yıl farklı bir temayla yola çıkıyoruz. Bugün edebiyat ve müziğin gücünü, kelimelerin gücünü ülkeyi dönüştürmekte de çok önemli bir bağ olarak kullanmak zorundayız. Siyasetçilerin önünü açan belki de en önemli pencere kültürdür, edebiyattır, tarihtir, müziktir, resimdir,” diye konuştu.

Edebiyat ve Müzik temalı söyleşinin birinci oturumunda Zülfü Livaneli, Aleksandra Ilina ve Henning Schmiedt, edebiyat ve müziğin tarih boyunca büyük bir ilişki içerisinde olduğunu belirttiler. Livaneli, “Kültür ve sanatın tüm dünyanın sorunlarını çözemeyeceğinin farkındayız. Ancak bir toplumun içinde olan çarkların daha kolay dönebilmesi için sanata ihtiyacımız var. Sanat, politikacılara da yardım sağlar. Karşılıklı diyaloğun oluşmasında en rahat yoldur,” diye ekledi.

Uluslararası Akdeniz Edebiyat Günleri’nin ikinci oturumuna Sıla Gençoğlu, Teoman ve müzikolog Paris Konstantinidis katılarak müziğin hayatımızdaki yeri ve edebiyatın müziğe yansımaları hakkında görüşlerini paylaştılar. Şarkıcı, söz yazarı ve besteci Teoman, “Edebiyat hala yoğuruyor beni. Müzik yapıyorum ama edebiyat eski yoğunluğunda. Her fırsatta yanımda taşıdığım romanları okuyorum,” dedi. Sıla Gençoğlu ise mesleğinin kendisini özgürleştirdiğini ve mesleğine olan sevgisini dile getirdi. Müzikolog Paris Konstantinidis, Zülfü Livaneli ve Yunan söz yazarı, besteci Mihail “Mikis” Theodorakis’in müziklerinin iyi anlaşılmasının önemini vurguladı. Ayrıca, 1997 yılında yaptıkları konserin Türk-Yunan dostluğuna katkıda bulunduğunu belirtti.

2024 yılı Uluslararası Akdeniz Edebiyat Günleri, geniş katılımlı aile fotoğrafıyla son buldu.

BENZER HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler HABERLER

Son Yapılan Yorumlar