CHP’li 7 Belediye Başkanının rutin olarak gerçekleştirdiği Belediye Başkanları Toplantısı Menteşe’de gerçekleştirildi. Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’ün ev sahipliğinde yapılan toplantıda başkanlar imar durumları, kaçak yapılar, turizm, çevre, alt ve üst yapı konularında sunum yapılarak görüş alışverişinde bulundu. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün yanı sıra Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat katıldı.
İMAR AFFI SONRASI KAÇAK YAPILAŞMA ARTIYOR
Toplantıda konuşan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, kaçak yapı ve imar konularının gündemin en önemli maddeleri olduğunu söyleyerek, “Muğla Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde Muğla’da CHP’li belediye başkanlarımızla son seçimlerden sonra her ilçede belli aralıklarla bir araya geliyoruz. Çalışmalarımızı değerlendiriyoruz. İmar affı sonrası artan kaçak yapılarla mücadeleye ödün vermeden devam ediyoruz. Bakanlıktan da üzerimizde bu konuda büyük baskı var” diye konuştu.
Gürün, “Hükümetten Muğla Olarak Verdiğimiz Verginin Karşılığını Alamıyoruz ve Kendi Yarattığımız Finans Kaynaklarının Kullanımı Engelleniyor”
Toplantıda basın mensuplarına konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla’nın verdiği vergiye oranla aldığı yatırımın orantısız olduğunu verginin çok altında yatırım aldıklarını söyledi. Gürün, en fazla vergi veren 18. İl olduklarını ancak yatırım alma konusunda ise 34. olduklarını belirtti. Başkan Gürün, “Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimize 2014 yılından bu yana 3 Milyar 45 Milyon TL’lik altyapı yatırımı yaptık. Ancak biz bu yatırımları yaparken maalesef gerekli desteği hükümetten göremiyoruz. Muğla 2021 yılında Muğla, 5 milyar 931 milyon lira vergi ödeyerek en fazla vergi veren 18’inci şehir konumunda. Ancak Muğla’ya 2021 yılında 384 milyon 186 bin lira yatırım yapıldı. Merkezi hükümetten yatırım alma konusunda ise 34’üncü sıradayız. Bu bir adaletsizlik. Muğla bunu hak etmiyor. Bunun yanı sıra bizim yatırım yapmak için edindiğimiz kredilerin de kullanımı konusunda engellemeler var. Biz kredi değerlendirme kuruluşları tarafından yapılan incelemelerde Türkiye’de kredibilitesi en yüksek kurumlardan biriyiz. Bu nedenle uluslararası kredi kuruluşları bize yurtiçinden temin edemediğimiz finans kaynaklarını sağlıyor ancak 2 yıldır bu kaynakları kullanmak için Cumhurbaşkanlığından onay bekliyoruz. Bu kaynağı ancak o onay ile kullanabiliriz. Yatırım alamadığımız gibi bizim yapacağımız yatırımların bu şekilde engellenmesi doğru değil” dedi.
“İmar Affı Beklentisi Kaçak Yapılaşmayı Arttırıyor”
Başkan Gürün son olarak Muğla’da kaçak yapılamanın çok arttığını vurgulayarak bunun en büyük nedeninin imar barışı beklentisi olduğunu söyledi. Gürün, “Vatandaşlarımızda bir imar affı beklentisi var. Bu nedenle Muğla’da kaçak yapılaşma çok fazla arttı. İlgili bakanın acilen bu konuda bir açıklama yapıp ikinci bir imar affı olmayacağını halka söylemesi gerekiyor. Yoksa bu kaçak yapılaşma kentimizi olumsuz etkiyor. Bunun yanı sıra karavan turizmi konusunda da gerekli kanuni düzenlemeler yapılmalı. Herkes istediği yere karavanıyla ziyaret ederse o bölgelerde hem çevre kirliliği hem de kaynakların bilinçsiz kullanımı meydana geliyor. Bu konuda acilen bir önlem alınmalı” dedi.