Perşembe, Ekim 31, 2024
Ana SayfaGenelOsmanlı’nın kullandığı Selanik Topçu Kışlası yıkılmaya başlandı

Osmanlı’nın kullandığı Selanik Topçu Kışlası yıkılmaya başlandı

Osmanlı Devleti tarafından Selanik Kenti yakınlarındaki Pavlos Melas kentinde 1912 yılına kadar Selanik Topçu Kışlası olarak kullanılan ve Hasan Tahsin Paşa tarafından Yunanistan’a devredildikten sonra  Pavlos Mevlas adını alarak askeri kışla olarak kullanılan kışla arazisindeki binalar ve iki adet tarihi Osmanlı Camiisi’nin bulunduğu alanda Selanik Belediyesi tarafından Selanik Pavlos Melas Metropolitan Parkı Projesi’nin hayata geçirilmesi için kışla binalarının yıkımına başlandığı belirtildi.

 

PARK ALANINDA İKİ OSMANLI CAMİİSİ VAR

 

Selanik’te Osmanlı Devleti’ne onlarca yıl hizmet eden 350 dönüm arazi üzerinde bulunan kışlanın ve iki Osmanlı camisinin ne zaman yapıldığı ile ilgili resmi bilgi bulunmamasına rağmen tarihi binaların yıkımı ve projenin başlaması için 27 Eylül 2021 tarihinde Pavlos Melas Belediye Başkanı Dimitris Demurcidis ve yapım ihalesini  alan Dinamiki Ergon A.E.  Şirketi temsilcisi Athanasios Papanikolau tarafından imzalandığı açıklandı. Belediye Başkanı Demurcidis ve meclis üyeleri park alanında basın açıklaması yaparak, belediyeye ait internet sitesinden projenin başladığını duyurdu.

 

 

TREN RAYLARI ÜZERİNDE 22 METRE TAŞINAN SELANİK TOPÇU KIŞLASI CAMİİ

 

Selanik Topçu Kışlası Camiisi’nin 1890 yılında Safiye Hanım isimli şahıstan Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından satın alındığı ve 1912 yılından sonra kışla olarak kullanıldığı belirtildi. Camiin, Selanik’in Yunan idaresine geçtiği 25-26 Ekim 1912 tarihine kadar işlevini sürdürdüğü, belirtilen bu tarihten 2003 yılına kadar askeri amaçla kullanıldığı, 2003 yılında Yunanistan Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alındığı, 2005 yılında ise yol genişletme çalışmaları nedeniyle bulunduğu yerden tren rayları üzerinde yaklaşık 22 metre içeriye doğru taşındığı ve restorasyon projesinin hazırlandığı belirtildi.

Ancak camiin bulunduğu arazinin bundan sonra hangi kuruma ait olacağı konusunda yaşanan anlaşmazlık yüzünden restorasyonu bu güne kadar yapılamadı, camii metruk halde kaderine terk edildi. Pavlos Mevlas Belediyesi’nin internet sitesinde proje ile ilgili açıklamada kışla içerisindeki tescili binaların geçici olarak korumaya alınacağı duyuruldu.

 

 

SELANİK HASAN FEHMİ PAŞA CAMİİ’DE PROJE İÇERİSİNDE

 Dönemin Selanik Valisi Hasan Fehmi Paşa’nın 1903 yılında ölen eşi Zeynep Feride Hanım için 1904 yılında yaptırılan Hasan Fehmi Paşa Camii’si de düzenlenmesine başlanılan park alanı içerisinde bulunuyor. Camiinin bahçesinde bulunan tarihi kitabelerde ise şunlar yazıyor:

 

Kitabe

Ḥasan Fehmī-i ʿālī-menḳabet vālī-i vālā-şān

Müzeyyendir vücūdu pāk-ı envāʿ-ı meziyyetle

Ḥalīlesi Ferīde Ḫanım’ıŋ teẕkīr-i nāmıyçün

Bu cāmīʿ-i şerīfi yapdı ibrāz-ı ḥamiyyetle

Duʿā-yı ḫayrdır maḳsad şehenşāh-ı cihān-bāna

Bunu taḳdīr eden ol ẕāt-ı ʿālīdir reviyyetle

Menārında ezān-ı Aḥmedī beş vaḳt oḳunduḳça

Yazılsın tāḳ-ı ʿarşa himmeti dest-i meşiyyetle

İşitdim ḳudsiyāndan cevher-i tārīḫini Mekkī

Namāza ḥāżır ol bu maʿbed-i İslāma niyyetle

Sene 1321 (1903)

 

Park projesi kapsamında iki tarihi camiinin yıkılıp yıkılmayacağı ile ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.

 

 

BENZER HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler HABERLER

Son Yapılan Yorumlar