Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesi’ndeki Cennetkoy’daki Gökburun Yarımadası’nda Özelleştirme İdaresi’den satın aldığı 678 bin metrekarelik arazi üzerinde geçtiğimiz hafat inşaat başlayan Cengiz Holdign ve Bodrum Belediyesi’ne tepkiler sürerken, bugün Bodrum Belediyesi’nin Ortakent Mahallesi’ndeki binasında belediye başkan yardımcısı İlknur Ülküm Seferoğlu basın açıklaması yaparak iddialara yanıt verdi.
RUHSAT 4 GÜNDE DEĞİL 6 AYDA VERİLDİ
Seferoğlu sosyal medyada ve tüm yapılan basın açıklamalarında belirtildiği gibi personelin baskı ve mobing uygulanarak ruhsat imzası atmadığını belirterek “Bu sürec iddia edildiği gibi yanı 4 günde ruhsat verilmedi en az 6 aylık bir süreçten geçti. Ayrıca iddialarda yer alan personelin baskı ve mobing uygulanarak imza attıkları gerçeği yansıtmıyor. Cengiz Holding’in ruhsat ve gerekli izinler için başvurusu üzerine Tapu, Muğla Tabiat Varlıklarını Korumu Kurulu ve ilgili kurumlarla yazışmalar yapılmış, durum incelenmiş ve tem evraklar yasal hale getirildikten sonra ruhsat düzenlenmiştir. İddia edildiği gibi yasa dışı hiçbir durum yoktur” diye konuştu.
RUHSATI VERMEMEK YASALARA AYKIRILIK TEŞKİL EDERDİ
Seferoğlu açıklamasının devamında ise “İnşaat için tüm gerekli yasal izinler alınmış, evraklar hazırlanmış, ruhsatın geciktirilmesi veya verilmemesi söz konusu olamazdı. Ben bir hukukçu olarak şunu söyleyebilirim, asıl ruhsatın verilmemesi hukuk açısından sakınca doğururdu. Belediyemiz İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yönetici ve personeli tüm iş ve işlemlerinde, 5393 Sayılı Belediye ve 3194 Sayılı İmar Kanunu ile, ilgili mevzuat, yürürlükteki planlar ve hükümleri doğrultusunda, eşitlik, şeffaflık prensipleri ile etik kurallara uygun bir görev bilinciyle halkımıza hizmet etmektedir. İş ve işlemlerimiz ilgili kurumların denetçi ve müfettişleri tarafından periyodik olarak denetlenmektedir ve sonuçları kamuoyuyla paylaşılmaktadır.” diye konuştu.
RUHSAT TABELASI ARSANIN GİRİŞİNE YERLEŞTİRİLDİ.
Cengiz Holding’in inşaata başladığı arsaya bugün Ruhsat izin belgelerini ve inşaat durumunu gösteren dev tabelanın konulduğu ve inşaat faaliyetinin alanda devam ettiği görüldü.
BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI İLKNUR ÜLKÜM SEFEROĞLU’NUN AÇIKLAMASININ TAMAMI
Değerli Bodrum Halkı Değerli Basın Mensupları,
Bir süredir basınımızda ve sosyal medyada yer alan haber ve paylaşımlarda Gölköy Mahallesi Gökburun Mevkiinde yer alan imarlı parsele ruhsat verilmesiyle ilgili eksik ya da hatalı bilgiler yer almakta olduğundan bu açıklamanın kamuoyuyla paylaşılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
İlgili parsel ve çevresi, ilk olarak 14.04.2011 tarihinde onaylanan “Türkbükü Doğusu Turizm Merkezi 1/5000 ve 1/1000 ölçekli 1. Etap Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı kapsamında Turizm Tesis Alanı olarak planlanıp imara açılmıştır.
Daha sonra Özelleştirme Yüksek Kurulunun 16.03.2012 tarih ve 2012/38 sayılı kararı ile Koruma Amaçlı İmar Planı Değişikliği onaylanmış olup, söz konusu plan değişikliğinde de Turizm Tesis Alanı olarak ön görülmüştür.
Söz konusu taşınmaz, Özelleştirme İdaresi tarafından 2013 yılında ihale ile özel bir firmaya satılmıştır.
Söz konusu parselde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 19.11.2021 tarihinde Bakan Oluru ile resen imar uygulaması gerçekleştirilmiştir.
İlgilinin 04.07.2022 tarihinde imar durum belgesi talep etmesi üzerine, İmar durum talebine karşılık: 21.07.2022 tarihi belediyemiz yazısı ile, Tapu kaydında şerhler bulunması, söz konusu alanda plan ve sit tescilleri değişikliği ile ilgili Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı bulunmadığı, doğal sit alanı statüsü ile ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyon kararı bulunmadığı gerekçesi ile imar durumu düzenlenemediği ilgilisine bildirilmiştir.
Bildirilen eksikliklerin tamamlanması, üzerine Belediyemizce Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bodrum Tapu Sicil Müdürlüğü, ve Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’ne sorulmak ve gerekli yazışmalar yapılmak sureti ile 09.09.2022 tarihinde imar durum belgesi düzenlenmiştir.
İlgilinin 09.09.2022 tarihli yapı ruhsatı talebi, Belediyemizce tespit edilen 59 maddelik eksik listesi tamamlanmak, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun uygun görüşleri ve onayları, ilgili kurumlarca düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı ve Turizm Yatırım Belgeleri ile Belediyemizce mimari projesinin yürürlükte bulunan imar planı ile ilgili mevzuat hükümlerine uygunluğu tespit edilmek sureti ile onaylanmıştır.
Bilindiği üzere, Çevre Kanuna dayanılarak çıkarılan Çevresel Etki Yönetmeliği’nin ek 2 listesine göre 50 oda ve üzerindeki turizm konaklama tesislerinde Çed Gerekli değildir kararı, ek1 listesine göre 500 oda ve üzerindeki turizm konaklama tesislerinde Çed raporu olmadıkça ruhsat düzenlenememektedir. Söz konusu tesis 500 oda olan eşik değerin altındadır.
Söz konusu talebe ilişkin ruhsat başvuru dosyası ekleri ve tüm kurum kuruluşlardan gelen uygun görüşler tamamlanmış olup, ruhsat talebi yürürlükte bulunan plan, plan hükümleri ve ilgili mevzuat kapsamında hukuka uygun bulunmaktadır.
Kamuoyuna yansıdığı gibi hiçbir personele baskı yapılmamış, ilgili firma kayrılmamış, sadece dört günde ruhsat düzenlenmemiş, yapılan imar uygulaması ve ön incelemelerle birlikte yaklaşık bir yıl, ruhsat ön onay başvuru tarihinden itibaren ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan tekrar görüş sorularak ve proje kontrol tarafından tespit edilen eksikler giderilerek yaklaşık 6 ay sonra ruhsat düzenleme sürecine girilmiştir.
Belediyemiz İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yönetici ve personeli tüm iş ve işlemlerinde, 5393 Sayılı Belediye ve 3194 Sayılı İmar Kanunu ile, ilgili mevzuat, yürürlükteki planlar ve hükümleri doğrultusunda, eşitlik, şeffaflık prensipleri ile etik kurallara uygun bir görev bilinciyle halkımıza hizmet etmektedir. İş ve işlemlerimiz ilgili kurumların denetçi ve müfettişleri tarafından periyodik olarak denetlenmektedir ve sonuçları kamuoyuyla paylaşılmaktadır.