Muğla’nın Milas ilçesindeki Güllük Körfezi kıyısındaki Antik İasos Kenti (Kıyıkışlacık) Mahallesi’nde yapılmak istenen maden yükleme iskelesinin ÇED olumlu raporlarına dava açan İasos Mahalle Meclisi’nin açtığı iki davaya Muğla İdare Mahkemesi Red kararı verdi.
ÇED OLUMLU KARARI AKTİFLEŞTİRİLDİ
Konu ile ilgili açıklama yapan İasos Mahalle Meclisi Başkanı Hülya Scobie şunları söyledi: “Maden limanının ruhsatlarına açtığımız davalar reddedildi. Önce aynı konu olduğu için kara ve denizdeki ruhsatlara tek dava açmıştık. İki ayrı ruhsat iki ayrı dava olacak dediler, dediklerini yaptık, iki ayrı dava açtık. Şimdi de açtığımız davalara red kararları geldi. Muğla İdare Mahkemesinin ÇED dosyasındaki eksiklikler nedeniyle ÇED Olumlu kararını iptal etmesiyle, buna dayanılarak alınan ruhsatlar da iptal olmuştu. Ancak karşı taraf kararı kabul etmeyerek Danıştaya gitmişti. Danıştay başvuranın itirazını haklı buldu, davanın tekrar görülmesi için Muğla İdare Mahkemesine geri göndermek yerine hüküm kesti, idare mahkemesinin kararını bozdu ve ÇED Olumlu kararını aktifleştirdi. Dolayısıyla alınan ruhsatlar da aktifleşti. Bizim açtığımız davalara da red kararı geldi. Mahkeme masrafları da üzerimize bırakıldı!” ifadelerini kullandı.
KORUMA KURULU JET HIZIYLA KARAR VERDİ
Scobe açıklamasının devamında ise “Diğer taraftan, Anıtlar Kurulunun aldığı Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Şartlarının süresi dolmuştu, bu yüzden şirketin ruhsatı da bu yönden iptal durumundaydı, inşaata başlayamıyordu. Anıtlar kurulu jet hızıyla Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Şartlarının süresini sadece bu projenin menfaatini gözeterek 3 yıl daha uzattı!!! Bu karara itiraz için dava açmamız gerekiyor dostlar.Şimdi önümüzde reddedilen bir davamız var. Bunu 30 gün içinde istinafa götürmemiz ve karara itiraz etmemiz, ve hatta gerekirse de Anayasa Mahkemesine gitmemiz gerekiyor. Davayı elimizden geldiği kadar sonuna kadar götürmek Kıyıkışlacık hatta büyük ölçekli olarak Güllük Körfezi, denizi, zeytini, balı, balığı için, kocaman bir coğrafya için gerekli dostlar. Açılan davalar sayesinde projeyi durdurabiliyor ve bu açılan davalar sayesinde Güllük Körfezi’deki koylarımızda bu yıl da denize girebiliyor, balık, zeytin yiyebiliriz. Daha sonra da kararlara itiraz için istinafa gideceğiz. Tarihi, doğayı ve geleceğimizi korumak için hak hukuk adalet arayışımız devam edecek” diyerek sözlerini tamamladı.Kıyıkışlacıklılar maden şirketinin karada ve denizde yapacağı liman projesi için defalarca eylem yapmışlardı.