Yunanistan Sağlık Bakanlığı Yardımcısı Zoi Rapti medyaya yaptığı açıklamada pandemiden önce yaklaşık yüzde 5 oranında olan zihinsel bozuklukların son üç yılda zirve yaptığı ve vatandaşların yüzde 22,8’i, yani yaklaşık 4’te 1’i bir tür akıl sağlığı sorunuyla karşı karşıya kaldığını söyledi.
RUH SAĞLIĞINDA DERİN YARALANMALARA NEDEN OLDU
Rapti pandeminin kısıtlayıcı tedbirlerinin kaldırılsa bile ruh sağlıklarında ciddi sorunlarla karşılaşan özel ve kamu sektöründeki işçiler üzerinde yoğunlaştığını belirterek “Pandemi nüfusun büyük bir yüzdesini etkiledi. Yapılan araştırmalarda, sokağa çıkma yasağı sırasında sadece evde kalanların değil, çalışanların da yoğun baskı ve stres yaşadığı ortaya çıktı. Sonuç olarak, zihinsel bozukluklara neden oldu” ifadelerini kullandı.
Rapti açıklamasında vatandaşların özellikle karşılaştığı sorunları oranları ile birlikte kamuoyuna açıkladı.
%15 anksiyete bozuklukları
%7 alkol ve diğer maddelere bağımlılık
%6 şiddetli depresyon
%3 çocuk psikiyatrik durumları
Yaklaşık %1 ila %2 bipolar bozukluk
%1 şizofreni ve psikozlar
%1 obsesif kompulsif bozukluk
%1 demans
%5 ila %10 diğer ruhsal bozukluklar olarak belirtildi.
4 YENİ RUH SAĞLIĞI MERKEZİ AÇILACAK
İş stresinin devam etmesi nedeniyle, Sağlık Bakanlığı’nın, İyileştirme Fonu’ndan gelen fonlarla yakında işçilere özel 4 ruh sağlığı merkezini faaliyete geçireceklerini belirten Rapti “Bu merkezler, çalışanlara bireysel danışmanlık veya grup psikoterapisi şeklinde psikolojik destek sağlayacak” dedi. Merkezlerden 3’ü Attiki’de, özellikle Pire, Egaleo ve Atina’da, biri de Selanik’te faaliyet gösterecek.
Zoi Rapti
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre, çalışanların işte şiddetli stres yaşamaları ve izin almaları ya da işte verimli olamamaları nedeniyle işletmelere her yıl yaklaşık 3 milyar dolar aktarıldığını belirten Rapti ruh sağlığı merkezlerinde psikologlar ve psikiyatristler görev yapacak ve ilaç tedavisi de uygulayabileceklerini söyledi.
SELANİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ÇALIŞMA BAŞLATTI
Aynı kapsamda Sağlık Bakanlığı, atık suların koronavirüsün viral yükü açısından analiz edilmesinden de sorumlu olan Selanik Aristotelio Üniversitesi Çevre Mühendisliği Profesörü Dimosthenis Sariyannis’i, zihinsel problemler nedeniyle insanlar tarafından alınan tıbbi maddelerin ölçümlerini yapması için görevlendirildi. Sariyannis ise yaptığı açıklamada ‘Antidepresanlar ve stres ilaçları (Benzodiazepinler) pandemi yıllarında büyük artış göstermişti. Şimdi azalmaya başladılar’ şeklinde konuştu.