Muğla Turist Rehberleri Odası, TBMM Genel Kurulu’na getirilecek olan Turist rehberliği yasa tasarısına ilişkin Menteşe Sınırsızlık Meydanı’nda basın açıklaması düzenledi. Açıklama da; Genel Kurula getirilecek olan yasa tasarısında Rehberlik mesleğine ve Türk turizmine ciddi zararlar verecek maddelerin bulunduğu belirtilerek geri adım atılması çağrısı yapıldı.Yasa tasarısının detaylarını açıklayan Muğla Turist Rehberleri Odası Başkanı Özgür Akgül; “Bugün 21 Şubat Dünya Rehberler günü, gönül isterdi ki daha önceki yıllarda olduğu gibi sevinçle ve coşku ile kutlayalım. Ama maalesef daha 10 gün önce Mecliste Turizm komisyonuna gelmiş olan 6326 Nolu Turist Rehberliği meslek yasasının değişikliği için verilen yasa değişikliği teklifi bütün rehber odalarının muhatap vekillerle yoğun istişare etmesine rağmen, tüm sakıncalar detaylı örneklemelerle anlatılmasına rağmen, teklif hiçbir değişikliğe uğramadan olduğu gibi komisyondan geçti. Bundan sonrasında genel kurulda oylamaya sunulacak.” dedi.
Özgür Akgül, gündeme gelen yasa tasarısının Türk turizmine büyük zararlar vereceğini söyledi ve şöyle devam etti:
“Bu yasa tasarısı kanunlaştırıldığı gün Türk turizmi için kara bir gün olarak tarihe geçilecek. En baştan şunu söyleyelim; Büyük bir işsizlik bizi bekliyor. Kanun teklifi, rehberlik mesleğine ve turizme zarar verecek düzenlemeler getiriyor, nedir bunlardan bir tanesi: Lisanslı rehberlerin turizm araçlarında bulunma zorunluluğu kaldırılıyor ve yetişmiş, donanımlı, birikimli, üniversite mezunu olan Türk rehberlerimiz yerine akademik ve uygulama eğitimi almamış ehliyetsiz kişiler tur sorumlusu adıyla rehberlik hizmeti verecek. Bu şahıslar ajan da olabilir, terör sempatizanı da ülke aleyhine fanatik, radikal ideolojik yapılı ya da sabıkalı kişiler olabilir. Türkiye’nin tanıtımına ve güvenliğine zarar verir. Bizler bakanlığa bağlı, cezai yaptırımlarla disiplin içinde çalışma düzeni olan bir meslek grubuyuz.
Gelecek yasa tasarısının Türk Turizm Rehberliği mesleğini de kısıtlayacağını Özgür Akgül tasarıdan geri dönülmesi çağrısı yaptı; “Bir turizm ülkesi olan ülkemizde, hizmet sektörüne çalışan her personelin en azından bir yabancı dil bilmesi gerekirken rehber olacak olan bir kişinin yabancı dil bilmemesi ve buna gerek görülmemesi trajikomik bir girişimdir. Ayrıca mezun olanlara Türkçe rehberlik ruhsatı verilse bile araçta rehber bulundurma zorunluluğunu ortadan kaldırılmasıyla rehberlerimizin de iş bulma imkânı olmayacaktır. Büyük bir işsizlik bizi bekliyor. Bu düzenlemenin Genel Kurul aşamasında bir kez daha gözden geçirilmesini istiyoruz.”